Podstawowymi elementami leczenia mukowiscydozy, oprócz codziennej fizjoterapii, są dieta wysokoenergetyczna i bogata w białko, suplementacja witaminami i odpowiednia podaż preparatów zawierających enzymy trzustkowe. Większość chorych na mukowiscydozę ma niewydolną trzustkę. W efekcie tego bardzo często dochodzi do zaburzeń wchłaniania tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz zwiększone jest zapotrzebowanie na energię.
Dodatkowo, w wyniku wadliwego działania kanałów chlorkowych, następuje nieprawidłowe wydzielanie soli w pocie, dlatego chorzy muszą uzupełniać jej braki, dodając większe ilości soli do spożywanych produktów.
Dieta dzieci z mukowiscydozą charakteryzuje się głównie tym, że:
- jest wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa. Uczniowie mogą przynosić specjalne odżywki w płynie (dieta w płynie);
- musi być bogata w sól, dlatego ich pokarmy mogą zawierać w większych ilościach sól kuchenną oraz do wypijanych płynów i spożywanych posiłków może być dodawana stężona sól w płynie;
- podczas posiłków mogą zażywać leki, w tym, niezbędne do procesu trawienia, enzymy trzustkowe (zobacz sekcję leki).
W przypadku posiłków ze szkolnej stołówki może być potrzebna dodatkowa konsultacja z dietetykiem (chorzy mają zwykle przygotowany swój program dietetyczny).